Rexroth voert Nyce 4000 op voor snellere encoderprotocollen

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Bosch Rexroth brengt een nieuwe softwareversie uit voor de Nyce 4000. Deze motionsystemen kunnen daarmee nu ook oorspronkelijke signalen van nauwkeurige positiemeetsystemen (encoders) verwerken zoals de protocollen Sincos, Endat 2.1 en 2.2, en Hiperface. Dat spaart dure vertaalkastjes (interpolators) en kabels uit. Het Nyce 4000-motioncontrolsysteem ondersteunt lineaire en roterende servomotoren, stappenmotoren en direct drive-piëzomotoren.

De Nyce 4000 is een high-end controller die Rexroth (voorheen Nyquist) richt op veeleisende nauwkeurige aandrijvingen zoals positioneerstages in halfgeleiderapparatuur. De besturing werd ontwikkeld in samenwerking met lead customers Fei Company (elektronenmicroscopen) en het Zwitserse Alphasem (diebonders) en kwam begin 2006 op de markt.

De bouw van speciale machines voor de biomedische en chipindustrie stelt hoge eisen aan de nauwkeurigheid en snelheid van de toegepaste motoren en daarmee aan het signaal van positiemeetsystemen. ’Onze motioncontroller is gericht op hele snelle processen‘, zegt Piet Draak, productmanager voor de Nyce 4000. ’Het gaat om het verplaatsen van lichtgewicht componenten zoals chips. Het weegt niets en daarvoor moet je bloedsnel zijn. In de regelwereld is dit de Formule 1-klasse.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.