Retrofit voor ‘onmogelijke’ terugkeer van de Polaroid

Ruud Hesselink is systeemengineer en Edwin Gerritsen businessdeveloper bij Demcon Industrial Systems in Enschede.

Leestijd: 5 minuten

De beroemde instantfotocamera van Polaroid is terug van weggeweest. Het begon in 2008 met de doorstart van de fabriek voor filmcartridges in Enschede als ‘Impossible Project’. Want het zou toch onmogelijk zijn om de oude, razendsnelle productielijnen die lang hadden stilgelegen weer aan de praat te krijgen. Maar het is gelukt en inmiddels wordt gewerkt aan verdere verbetering van de betrouwbaarheid. Demcon Industrial Systems draagt bij met een retrofit procesmodule.

De werking van de Polaroid-instantcamera en de materiaalopbouw van de instantfilm zijn multidisciplinaire staaltjes van fysica, chemie en materiaalkunde. De productie van de films bij Polaroid in Enschede was en is navenant complex. Een belangrijke processtap is het snijden van folie tot zogeheten rails, smalle stroken die aan de zijkanten op het fotogevoelige materiaal worden gelamineerd (waarbij tegelijkertijd het negatief met het onderliggende positief wordt verbonden). Deze rails dienen als afstandhouders tijdens het ontwikkelproces in de camera, om te zorgen dat een roller de ontwikkelvloeistof in de juiste laagdikte over het negatief kan uitsmeren.

Bij de herstart van Polaroid (zie kader) bleek dat de evolutie van het filmmateriaal voor problemen zorgde. Het centrale gereedschap was een guillotinemes dat tevens dienst deed voor het lamineren (en daarom werd verwarmd) en het handlen van de afgesneden rail (met behulp van vacuüm). Het knippen van het vernieuwde materiaal werd bij foliediktes van 30-50 μm regelmatig een soort ‘omvouwen en afstropen’. Bovendien bleef het materiaal plakken aan het verwarmde mes en verstopten lijmrestanten de gaatjes in het mes voor de vacuümhandling. Kortom, er was behoefte aan een nieuwe, robuuste oplossing.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.