Rethink is ge-Nokia-t

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Als een donderslag bij heldere hemel heeft Rethink Robotics de stekker eruit getrokken. Het bedrijf achter de Baxter- en Sawyer-cobots kon de verkoopverwachtingen niet waarmaken. Toen een grote Chinese deal afketste en een potentiële overnamekandidaat zich terugtrok, raakten de Amerikanen in financiële moeilijkheden en zagen ze zich genoodzaakt de deuren te sluiten. Zomaar. Van de ene op de andere dag. Zonder reorganisatie of doorstartplannen.

Rethink Robotics werd in 2008 opgericht door Rodney Brooks, de MIT-professor die ook aan de wieg stond van Roomba-fabrikant Irobot. Het bedrijf gold als een pionier op het gebied van cobots. In 2012 bracht het als een van de eerste een robot op de markt die schouder aan schouder met mensen kon opereren. De tweearmige Baxter was een schitterend apparaat. Rethink koos ervoor om de barrière tussen mens en machine te slechten door de cobot uit te rusten met een display waarop ogen zijn te zien. Dat maakte de Baxter menselijk en benaderbaar.

Een kleine twee jaar geleden sleepte Rethink in een vijfde investeringsronde nog achttien miljoen dollar binnen. Onder meer Bezos Expeditions van Amazon-topman Jeff Bezos schaarde zich achter het bedrijf. Het nieuwe kapitaal was bedoeld voor wereldwijde expansie en de ontwikkeling van nieuwe producten. Met Intera 5 volgde er een nieuw, gebruikersvriendelijk softwareplatform. En Rethink maakte de ene na de andere distributeur bekend. Afgelopen juli kondigde het nog tien nieuwe vertegenwoordigers aan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.