Reorganisatie SKF kost 2500 banen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Door de economische malaise ziet kogellagergigant SKF zich genoodzaakt een besparingsprogramma door te voeren. Onderdeel daarvan is een personeelsreductie van ongeveer 2500 arbeidsplaatsen wereldwijd. Het Zweedse bedrijf zegt dit grotendeels te kunnen opvangen via vervroegd pensioen en ander vrijwillig vertrek. Of SKF ook in België en Nederland de kaasschaaf hanteert, is niet bekendgemaakt. Wel zegt het bedrijf dat de eerste vijfhonderd ontslagen vooral in Italië, Oekraïne, de VS en Zweden zullen vallen. Bij SKF werken ongeveer 46 duizend mensen.

’De vraag verzwakte in het vierde kwartaal van 2012 en we verwachten dat dit lage niveau in het begin van dit jaar zal aanhouden‘, aldus SKF-topman Tom Johnstone. ’We hebben de productie daarom teruggeschroefd waardoor de voorraden daalden met meer dan 70 miljoen euro.‘

Behalve de personeelsreductie mikt SKF op ’consolidatie van de productie‘ – wat verdacht veel klinkt als naderende fabriekssluitingen. Ook wil het de productie overhevelen van West-Europa naar Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika om ’deze sneller groeiende markten te kunnen bedienen met lokale productie‘. Verder zet het in op betere processen en hogere productiviteit, en op standaardisatie en rationalisering in zijn toeleverbestand. Alles bij elkaar moet dat eind 2015 resulteren in een jaarlijkse besparing van ongeveer 350 miljoen euro.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.