Renishaw lanceert reeks incrementele encoders

Alexander Pil
8 april 2014

Metrologiespecialist Renishaw introduceert de Atom, een contactloos optisch lineair en roterend incrementeel encodersysteem dat miniaturisatie combineert met vuilbestendigheid, signaalstabiliteit en betrouwbaarheid. De Atom is leverbaar in een grootte van 6,8 bij 12,7 bij 20,5 mm en is ’s werelds eerste miniatuurencoder die filteroptieken heeft met automatisch gestuurde versterking en afstelling (AGC en AOC), aldus de fabrikant. Deze geavanceerde technologie komt uit Renishaws Tonic-serie van incrementele encoders.

De Atom-leeskop is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen met een lage Sub-Divisional Error (SDE), geringe jitter, hoge signaalstabiliteit en langdurige betrouwbaarheid. De Atom biedt snelheden tot 20 m/s (29 duizend TPM op een schijf van 17 mm diameter) en resoluties tot 1 nm (0,004 boogseconde op een schijf van 108 mm diameter). Er zijn vele lineaire en roterende (hoek)meetschalen leverbaar in roestvast staal en glas. De leeskop omvat een set-up-led voor snelle en gemakkelijke installatie en een autokalibratieroutine voor snelle optimalisatie.

De compacte Atom is onder meer in te zetten bij laserscannen, coördinatenmeetsystemen, productie van halfgeleiders en platte beeldschermen, motorische aandrijvingen, microscopie en wetenschappelijk onderzoek. De FPC-versie is geschikt voor een reeks van motion control-inspectie en metrologietoepassingen met beperkte inbouwruimte.