Remote handling Iter zet stap naar zorgrobots
Het Eindhovense Remote Handling Study Center (RHSC) voor onderzoek naar op afstand bestuurbare robotica wordt een zelfstandige activiteit in de Delftse Robovalley. RHSC werd opgericht binnen het energieonderzoekinstituut Differ in samenwerking met Heemskerk Innovative Technology (Hit) en ontwikkelde onderhoudstechnieken voor toekomstige kernfusiereactoren zoals Iter. Dinsdag werd het onderzoekscentrum officieel verzelfstandigd onder de vlag van Hit. Met de spin-out verwacht RHSC zijn activiteiten te kunnen verbreden naar industrieel onderhoud en de gezondheidszorg.
In het Remote Handling Study Center worden menselijk inzicht en natuurlijke motoriek via computerondersteuning gekoppeld aan op afstand bestuurbare robotica. Zo is het mogelijk om veilig operaties uit te voeren in gevoelige of ontoegankelijke omgevingen die te complex zijn voor een computergestuurd systeem. In het centrum kunnen operators via haptische terugkoppeling en levensechte simulaties experimenteren met onderhoudsprocedures zonder dat daarvoor kostbare prototypes moeten worden gemaakt.

Differ en Hit werkten binnen RHSC nauw samen. ‘Vorig jaar hebben we besloten om het enigszins uit elkaar te trekken’, vertelt Hit-directeur Cock Heemskerk. ‘Differ houdt zich bezig met de fundamentele aspecten van kernfusie, Hit richt zich op de engineering.’ Nu zet Hit de volgende stap waardoor het zelfstandig de markt op kan met zijn kennis over remote handling. Heemskerk denkt aan industrieel onderhoud, bijvoorbeeld voor de European Spallation Source, ’s werelds krachtigste gepulste neutronenbron die momenteel in Zweden wordt gebouwd, en waarbij het al nauw betrokken is.
Heemskerk stelt dat remote handling ook zeer interessant is voor zorgrobots. Zijn bedrijf nam in 2015 Rose over met de ambitie binnen enkele jaren een werkende oplossing op de markt te kunnen brengen. ‘We hebben de remote handling-technologie geïntegreerd in de Rose-robot’, vertelt Heemskerk. ‘Dat is nodig als een zorgrobot er even niet zelf uitkomt. Een operator kan dan van op afstand ingrijpen, bijvoorbeeld omdat Appelsientje zijn pak heeft veranderd en de robot hem niet meer als zodanig herkent in de koelkast. Of denk aan een obstakel in de gang van een verzorgingshuis. Moet de robot omrijden? Kan hij het aan de kant duwen? Of ligt er iemand op de grond en moet er alarm worden geslagen?’
Het gaat nog wel een jaar of tien duren voordat robots zo intelligent zijn dat ze al die situaties zelf kunnen oplossen. ‘Met hulp van een operator op afstand en remote handling hebben we veel eerder een sluitende businesscase’, denkt Heemskerk. ‘Met haptische terugkoppeling zetten we net dat extra stapje zodat je een taak die manipulatie vereist met vertrouwen kunt uitvoeren.’