Remote handling Iter zet stap naar zorgrobots

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Eindhovense Remote Handling Study Center (RHSC) voor onderzoek naar op afstand bestuurbare robotica wordt een zelfstandige activiteit in de Delftse Robovalley. RHSC werd opgericht binnen het energieonderzoekinstituut Differ in samenwerking met Heemskerk Innovative Technology (Hit) en ontwikkelde onderhoudstechnieken voor toekomstige kernfusiereactoren zoals Iter. Dinsdag werd het onderzoekscentrum officieel verzelfstandigd onder de vlag van Hit. Met de spin-out verwacht RHSC zijn activiteiten te kunnen verbreden naar industrieel onderhoud en de gezondheidszorg.

In het Remote Handling Study Center worden menselijk inzicht en natuurlijke motoriek via computerondersteuning gekoppeld aan op afstand bestuurbare robotica. Zo is het mogelijk om veilig operaties uit te voeren in gevoelige of ontoegankelijke omgevingen die te complex zijn voor een computergestuurd systeem. In het centrum kunnen operators via haptische terugkoppeling en levensechte simulaties experimenteren met onderhoudsprocedures zonder dat daarvoor kostbare prototypes moeten worden gemaakt.

Differ en Hit werkten binnen RHSC nauw samen. ‘Vorig jaar hebben we besloten om het enigszins uit elkaar te trekken’, vertelt Hit-directeur Cock Heemskerk. ‘Differ houdt zich bezig met de fundamentele aspecten van kernfusie, Hit richt zich op de engineering.’ Nu zet Hit de volgende stap waardoor het zelfstandig de markt op kan met zijn kennis over remote handling. Heemskerk denkt aan industrieel onderhoud, bijvoorbeeld voor de European Spallation Source, ’s werelds krachtigste gepulste neutronenbron die momenteel in Zweden wordt gebouwd, en waarbij het al nauw betrokken is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.