Regio versus regio

René Raaijmakers is uitgever van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Kijk een jaar terug en je ziet wat verschuivingen. Kijk vijf jaar terug en je realiseert je dat er zich in de Zuid-Nederlandse hightechtoeleverketen een revolutie afspeelt. Grote opdrachtgevers zijn de drijvende kracht daarachter. Ik noem het succes van Philips Consumer Lifestyle in Drachten, de verschuiving van Philips Healthcare’s aandacht naar Azië, Assembléon dat de weg naar positieve resultaten heeft gevonden en het crisisbestendige succes van Fei.

ASML voert de premier league van turbulentiemakers aan met zijn grootste R&D-uitgaven en miljarden aan inkoopkracht. De machinebouwer lijfde Cymer en Wijdeven Motion in en startte ruim drie jaar geleden met een initiatief om subsystemen die niet tot de kern behoren naar first tier suppliers te schuiven. Met het overdragen van de waferhandler aan VDL ETG laat ASML zien dat het de verantwoordelijkheid voor subsystemen die non-core maar wel cruciaal zijn, bij partners durft neer te leggen.

De verschuiving van verantwoordelijkheden naar toeleveranciers is niet nieuw. Het was een decennium geleden juist de Brabantse hightechtoeleverketen die het initiatief nam om nieuwe businessmodellen met hun OEM-klanten te bespreken binnen het project Collaborative Product Innovation in Manufacturing (CPIM). Ze zaten in de mangel: OEM’s vroegen steeds innovatievere oplossingen, maar tegelijk moest het allemaal goedkoper. Dat beet elkaar, vonden ze. Toeleveranciers wilden nieuwe samenwerkingen bespreken waarbij ze bij prijsonderhandelingen niet het vel over de oren werd getrokken. Ze wilden af van een u-vraagt-wij-draaien-mentaliteit en zochten naar modellen waarin ze ook konden profiteren van het succes van hun klanten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.