Regering renoveert fiscale steunmaatregelen voor R&D

Leestijd: 1 minuut

Het kabinet wil Nederlandse innovatievermogen stimuleren door de octrooibox om te vormen tot de innovatiebox. Dit betekent dat winst uit R&D nog maar tegen 5 procent fiscaal (voorheen 10 procent) wordt belast en de plafonds (voorheen 400 duizend euro) in de regeling komen te vervallen. ’De oude octrooibox was weinig succesvol. Het instrument was te omslachtig en te beperkt. (…) Ondernemingen die verlies maakten werden zelfs gestraft omdat de verliezen maar voor 10 procent in plaats van 25,5 procent aftrekbaar waren‘, aldus staatssecretaris Jan Kees de Jager in het Financieele Dagblad.

Onder de nieuwe regeling vallen alle winsten die gehaald worden uit innovatie-activiteiten, ook als die niet octrooieerbaar of openbaar zijn. Vorig jaar werd de octrooibox al aangepast om ook softwareontwikkelaars, op wiens producten in Nederland niet of beperkt octrooi is aan te vragen, ter wille te zijn. Ook kiezen veel bedrijven ervoor geen patent aan te vragen op bedrijfskritische kennis, die daarmee openbaar zou worden. Senternovem gaat bepalen welke speur- en ontwikkeluitgaven bedrijven mogen opvoeren.

Het kabinet komt verder onder meer met maatregelen om de liquiditeit van bedrijven te vergroten door verliezen uit 2009 en 2010 drie jaar terug te wentelen, de winstvrijstelling voor het mkb te verhogen van 1,5 naar 12 procent en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek met 29 procent te verhogen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.