Redding Nedcar komt steeds dichterbij

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De onderhandelingen tussen Nedcar, VDL en BMW lijken in een stroomversnelling te zijn gekomen. Gisterenmiddag liet de Duitse autobouwer weten dat het van plan is om in Born auto‘s te laten produceren. Het heeft een intentieverklaring getekend waarin het aangeeft in ieder geval tussen 2014 en 2022 gebruik te willen maken van de productiecapaciteit van Nedcar. ’De BMW Groep wil tot en met 2016 twee miljoen auto‘s verkopen‘, aldus BMW-woordvoerder Nikolai Glies in het FD. ’Daarom hebben we aanvullende productiecapaciteit nodig en externe partners als Nedcar zouden daarbij kunnen helpen.‘ Welke modellen en hoeveel auto‘s BMW wil afnemen in Born, laat het bedrijf in het midden.

De toezegging van BMW is vrijwel de laatste hobbel in de overnamegesprekken. VDL-directeur Wim van der Leegte in het FD: ’We hebben met BMW een goed gesprek gehad over de prijsvorming. Ik ga ervan uit dat de overname voor 90 tot 95 procent rond is. Maar de finale onderhandelingen over de laatste details kunnen nog wel enkele weken duren.‘

Wat nog rest zijn gesprekken met de ondernemingsraad en de vakbonden. Eerder werden VDL en de nationale en regionale overheden het al eens over een pakket scholings- en steunmaatregelen voor het Nedcar-personeel. Dat is nodig als overbrugging tussen het moment dat Mitsubishi stopt met de productie in Born (begin 2013) en het moment dat de BMW-productie van start gaat (medio 2014). Een deel van die tijd zal VDL gebruiken om via dochteronderneming Steelweld de fabriek om te bouwen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.