Recordgroei industrie zette door in april

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Nevi-inkoopmanagersindex van april kwam uit op 67.2, een nieuw record in de geschiedenis van de index en ruimschoots hoger dan het vorige record van 64.7 in maart. De ongekende groei van de productie werd gestuwd door grote stijgingen van het aantal orders uit binnen- en buitenland. De werkgelegenheid liet de snelste groei zien in drie jaar en de verlenging van de levertijden was de grootste ooit. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor de vijfde maand op rij toe, maar dit keer minder dan vorige maand.

Het optimisme over de groei van de productie bleef stijgen en bereikte het op twee na hoogste niveau ooit. ‘De snelle groei zet nog meer druk op toeleverketens’, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN Amro. ‘Het groeiende tekort aan chips belemmert een toenemend aantal producenten van bijvoorbeeld auto’s, maar ook de productie van broodroosters, wasmachines en smartphones kan worden geremd. De producent van medische apparatuur Philips vreest dat zelfs de productie van bijvoorbeeld apparatuur die nodig is voor het behandelen van hartstilstanden kan stilvallen. Het lijkt er dus op dat het chiptekort ook Nederlandse machine- en apparatenbouwers kan raken, wat een ernstige belemmering zou kunnen vormen voor een groot aantal Nederlandse bedrijven en hun toeleveranciers. Het is de vraag of ondernemingen de komende maanden de nodige materialen tijdig ontvangen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen