Recordaantal inschrijvingen voor Vlaamse onderhoudsopleidingen

Alexander Pil
3 september 2014

Onderhoudsopleidingen in het secundair en hoger onderwijs in Vlaanderen winnen aan populariteit. Het aantal inschrijvingen voor komend schooljaar ligt 22 procent hoger dan het aantal leerlingen dat in juni 2014 afstudeerde. Dit blijkt uit een doorlichting van alle (hoge)scholen door Bemas, de Belgian Maintenance Association.

Vlaamse scholieren en studenten die zich willen focussen op technisch onderhoud kunnen dit doen op beroeps secundair onderwijs (BSO), technisch secundair onderwijs (TSO) als bachelor-niveau doen. Voor al deze studierichtingen samen zijn er dit schooljaar een record aantal van 360 leerlingen en studenten ingeschreven. Deze stijging is ook te danken aan het feit dat maar liefst zeven technische secundaire scholen dit schooljaar starten met een dergelijke opleiding. In totaal zijn er nu veertig scholen in BSO en TSO die een onderhoudsopleiding aanbieden.

(Onderhouds)technicus is nog steeds een knelpuntberoep en de stijging van het aantal schoolverlaters in deze richtingen is dus goed nieuws voor onze bedrijven, vindt Bemas. De grotere instroom van technische studenten zet zich ook door buiten de onderhoudsrichtingen. Uit de Technologiebarometer van Agoria blijkt dat er momenteel al 3 procent meer inschrijvingen zijn voor de technologierichtingen in hogescholen en universiteiten. Ook federatie Essencia (chemie) stelt stijgingen vast in de relevante studiedomeinen.