Recessie een zegen?

Hugo de Haan (hugo.dehaan@visiondynamics.nl) is directeur van Vision Dynamics.

Leestijd: 4 minuten

Het is februari 2015, ruim zes jaar na het begin van de recessie en de hulpprogramma‘s van het ministerie van Economische Zaken voor de industrie. Deeltijd-WW, de Kenniswerkersregeling en Hightech Topprojecten hebben het ergste, acute leed van de grote spelers en hun partners verholpen. De grootste klappen zijn in de Brainport-regio gevallen bij ASML, Daf, Philips en vooral de toeleveranciers en ZZP‘ers die de flexibele schil regelden. Bij afwezigheid van grote hightechmultinationals in hun regio zijn innovatieve mkb‘ers met OEM-aspiraties in de regio Delft en Twente blijven doen wat ze voor de crisis ook al deden.

Nu in 2015 hebben de multinationals door hun beurskoers- en dividendbeleid noodgedwongen versneld focus aangebracht in R&D en hun markten. Philips heeft zijn R&D geïntegreerd in drie marktgebieden en de rest uitbesteed aan de drie TU‘s. Het concern heeft zijn reputatie van het tijdig tegen een goede prijs afstoten van toekomstig verliesgevende bedrijfstakken gecontinueerd. Hiermee heeft het sociaal aanvaardbaar kunnen reorganiseren en saneren. Verder heeft Philips tussen 2009 en 2012 een groot aantal lifestyle- en health-bedrijven met een zwakke balans gekocht. ASML spinde aan het einde van 2014 een vijfde van zijn medewerkers uit met een product buiten de halfgeleiderwereld. De grotere toeleveranciers zoals NTS en Sioux zijn dankzij de recessie groter geworden. TNO Industrie en Techniek heeft succesvol drie nieuwe bedrijven gecreëerd in de solarindustrie. Holst levert samen met Akzo Coatings organische fotovoltaïsche folies aan de groene marktleiders Fiat, Nissan en Toyota.

Anders dan wat economen en MBA‘ers beweerden, zijn de Brabantse hoogopgeleiden in hun regio gebleven. Ze hebben zelf gezien hoe de geldgedreven Chinezen hard werken aan een betere toekomst, en voeden hun kinderen liever op in vertrouwde omgeving met meer sociale normen en waarden. Bovendien is ook de afgelopen jaren weer gebleken dat de katholieke afkomst met verenigingsleven en werken bij multinationals zorgdraagt voor een nieuwe mentaliteit die vraagt om rust en stabiliteit.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen