Realiteit op zijn best

Gerard Hegemans is managing director van Comsol.

Leestijd: 3 minuten

Het idee achter de Tacoma Narrows Bridge was om een mooie, slanke brug te bouwen. Iedereen hoopte dat hij een tijdje meeging, maar het lot besliste anders. De brug hield het slechts vier maanden uit. U heeft het filmpje van het oscillerende wegdek vast wel eens gezien. Nu, eenenzestig jaar na dato, zien wetenschappers, onderzoekers en ingenieurs er wel de humor van in. Maar de boodschap resoneert nog steeds door: fysische verschijnselen houden geen rekening met de beperkingen in een ontwerp. Verrassend hoe slechts een enkele aanpassing in het ontwerp invloed heeft op de totale constructie. Of hoe een enkel detail (zoals wind) grote aanpassingen betekent.

Hoe onvolledig het ontwerp voor de Tacoma Narrows Bridge ook was, deze en andere voorbeelden hebben wel bijgedragen aan de stijgende interesse in simulatiesoftware. Vroeger was dit het domein van experts: de techniek was duur en het gebruik ervan complex. Tegenwoordig is de toegankelijkheid steeds beter en worden de toepassingen steeds breder. Of het nou om dvd-spelers, apparaten in moderne auto‚Äės, robots of geavanceerde productiemachines gaat.

De markt verandert razendsnel. De tools die worden gebruikt, kunnen bijdragen aan het behalen van een voordeel op de concurrentie. Waar het een paar jaar geleden nog volstond om een grove schets te geven van een ontwerp, merken we dat bedrijven op dit moment steeds meer ge√Įnteresseerd zijn in de details van het design. Wat gebeurt er op lokaal niveau?

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen