R&d-uitgaven ASML naar 1 miljard euro per kwartaal

Dat ASML vertrouwen heeft in de toekomst laten de stijgende uitgaven in onderzoek en ontwikkeling zien. De fabrikant van lithografiemachines verwacht komend kwartaal 965 miljoen euro aan r&d uit te geven. In 2020 en 2021 was dat gemiddeld nog respectievelijk 637 en 813 miljoen euro.

René Raaijmakers
25 januari

ASML deed het vorig jaar een tikje beter dan verwacht, met een omzet van 21,2 miljard en een nettowinst van 5,6 miljard euro. De brutomarge was boven verwachting door extra upgrades en een verzekeringsschikking voor de brand bij ASML Berlijn.

Het persbericht dat ASML vanmorgen uitstuurde is positief over het komende jaar, ondanks dat markten die geavanceerde chips vragen aan het afkoelen zijn: telecom, mobieltjes, cloud servers, computers en pc’s. Automotive zit sterk in de lift, maar voor die markt zijn oudere generaties chiptechnologie goed genoeg.

‘We blijven onzekerheid in de markt zien vanwege inflatie, stijgende rente, het risico van een recessie en geopolitieke ontwikkelingen’, zegt topman Peter Wennink in zijn persverklaring. ‘Onze klanten geven echter aan dat zij verwachten dat de markt in de tweede helft van het jaar zal opveren. Gezien onze doorlooptijden en het strategische karakter van lithografie-investeringen blijft de vraag naar onze systemen dus sterk.’

ASML heeft nog voor 30 miljard euro aan orders uitstaan en zegt de productie volgend jaar te kunnen verhogen naar 375 en zelfs meer systemen. Vorig jaar werden 317 nieuwe en 28 opgeknapte machines verscheept. De vraag is ook met de aanstaande uitbreiding aanzienlijk groter dan ASML kan leveren, zei vp investor relations Skip Miller afgelopen december nog.

Peter Wennink zegt dat ASML voor 2023 een aanhoudende sterke groei verwacht met een netto-omzetstijging van meer dan een kwart en een lichte verbetering van de brutomarge. ‘We verwachten een netto-omzet in het eerste kwartaal tussen de 6,1 miljard en 6,5 miljard euro.’