R&d-uitgaven ASML naar 1 miljard euro per kwartaal

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Dat ASML vertrouwen heeft in de toekomst laten de stijgende uitgaven in onderzoek en ontwikkeling zien. De fabrikant van lithografiemachines verwacht komend kwartaal 965 miljoen euro aan r&d uit te geven. In 2020 en 2021 was dat gemiddeld nog respectievelijk 637 en 813 miljoen euro.

ASML deed het vorig jaar een tikje beter dan verwacht, met een omzet van 21,2 miljard en een nettowinst van 5,6 miljard euro. De brutomarge was boven verwachting door extra upgrades en een verzekeringsschikking voor de brand bij ASML Berlijn.

Het persbericht dat ASML vanmorgen uitstuurde is positief over het komende jaar, ondanks dat markten die geavanceerde chips vragen aan het afkoelen zijn: telecom, mobieltjes, cloud servers, computers en pc’s. Automotive zit sterk in de lift, maar voor die markt zijn oudere generaties chiptechnologie goed genoeg.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.