Rathenau Instituut: ‘Sleutelgebieden mislukt’

Leestijd: 2 minuten

Het bevoordelen van onderzoeksgebieden door de overheid heeft geen enkel effect gehad. Bevoorrechte gebieden zijn evenveel extra output gaan leveren als de rest. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het vorige week verschenen rapport ’Focus en massa in het wetenschappelijk onderzoek: de Nederlandse onderzoeksportfolio in internationaal perspectief‘.

Omdat Nederland als te klein werd beschouwd om op alle wetenschapsgebieden te excelleren, is de overheid in de jaren negentig overgegaan tot het stimuleren van onderzoeksdisciplines die zij essentieel acht voor wetenschap, economie of maatschappij. Hiertoe behoren de bekende sleutelgebieden (waaronder hightechsystemen en materialen) van het Innovatieplatform en EZ (nu EL&I), maar ook genomica, ICT en nanowetenschap, die door OCW in de watten werden gelegd. Al deze gebieden kregen extra middelen, sommige ook een regieorgaan of een topinstituut.

Op basis van metingen aan publicaties en conferentiebijdragen concludeert het Rathenau Instituut dat de extra aandacht niet tot meer specialisatie heeft geleid. Omdat niet-gestimuleerde gebieden even snel of zelfs harder groeiden, nam het binnenlands ’marktaandeel‘ van de focusgebieden niet toe. Ook internationaal is er geen winst te zien, omdat andere landen veel actiever zijn. Verder verschilt het Nederlandse onderzoekslandschap nauwelijks van dat van landen waar nooit is getracht van bovenaf te sturen. ’Het veelgehoorde idee dat Nederland een klein land is dat de beperkte middelen niet overal op kan inzetten, is onjuist‘, zegt Barend van der Meulen van het Rathenau Instituut in de Volkskrant. ’We zijn geen klein, arm land, maar een belangrijke economie en een vooraanstaand wetenschapsland.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen