Ramlab automatiseert 3d-printproces met app

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het 3d-metaalprint-fieldlab Ramlab heeft een monitoring & control-app om het printproces volledig te automatiseren. Bij 3D-metaalprinten draait het vaak om kleinschalige productie, waarbij je je geen fouten, vertragingen en afval kunt veroorloven. Bij de waam-technologie (wire arc additive manufacturing) die Ramlab gebruikt, las je laag op laag. Kwaliteitscontrole na iedere laag is essentieel om fouten te voorkomen. De app werkt samen met een aantal sensoren die op de lasrobot worden gemonteerd en realtime data doorgeven en verwerken.

‘De app maakt het mogelijk om non-stop te printen’, zegt Ramlab-directeur Vincent Wegener. ‘Normaal moet je het proces na iedere laag onderbreken voor een visuele inspectie. Nu kun je sneller en goedkoper werken. Een operator kan daardoor meerdere 3d-printers tegelijk aansturen. De app geeft een alert bij een grote afwijking, bijvoorbeeld als de lasdraad om de spoel vast zit. Een operator wordt dan gewaarschuwd en indien deze niet beschikbaar is, kan de productie tijdelijk worden stilgezet. Dit soort automatisering brengt de techniek dichter bij de kleine ondernemer die zich geen kostbare inhuur kan veroorloven.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.