Radboud Universiteit zet solar-joint venture op met Britse CPV-specialist

Paul van Gerven
11 december 2009

De Radboud Universiteit Nijmegen (RUN) slaat de handen ineen met het Britse Circadian Solar om dunnefilmzonnecellen te maken van III-V-materialen, onderwerp van studie in de groep Applied Materials Science van Elias Vlieg en John Schermer. ’Dit kan de III-V fotovoltaïsche technologie ingrijpend veranderen. Naarmate er wereldwijd meer zonne-energie wordt opgewekt, zal het streven naar hogere rendementen en lagere kosten alleen maar toenemen‘, zegt Vlieg.

De Nijmeegse vakgroep is houder van het wereldrecord voor de efficiëntste dunnefilmzonnecel. De allerbeste ’dikke‘ GaAs-cellen zetten zonlicht met een rendement van 41 procent om; de Nijmegenaren ontwikkelden een dunnefilmversie die  nog altijd 26 procent haalt. Door materiaalbesparingen zijn de kosten echter wel een factor honderd lager: galliumarsenide is erg duur, zeker vergeleken met silicium.

Circadian Solar is specialist in zonnecellen met geconcentreerd zonlicht (CPV). Het bedrijf werkt nu aan de opschaling van zijn CPV-systeem, dat stroom tegen prijzen levert die vergelijkbaar zijn met stroom uit fossiele brandstoffen en 25 jaar meegaat. In de joint-ventureconstructie zullen de Britten bijdragen aan de doorontwikkeling van de Nijmeegse technologie. ’We werken nu twee jaar samen en hebben een uitstekende relatie ontwikkeld. Het is een prachtige gelegenheid voor beide partijen om deze revolutionaire techniek op de markt te brengen‘, aldus Circadian-CEO Robin Godfrey.