Raad van State wil betere argumenten voor bezuinigingen op TNO

Leestijd: 1 minuut

De Raad van State is het oneens met de argumenten van de regering om op TNO te bezuinigen. Het orgaan geeft minister Kamp van Economische Zaken acht weken de tijd om met een betere uitleg te komen óf om de plannen bij te stellen. Als hij er dan niet in slaagt om de Raad van State te overtuigen, kan die de bezuinigingen terugdraaien.

De overheid begon in 2012 met het dichtdraaien van de geldkraan bij het onderzoeksinstituut. Het eerste jaar bedroeg de bezuiniging 2,5 miljoen euro, maar in 2018 moet er jaarlijks 25 miljoen minder naar TNO gaan. Het instituut ziet zich mede hierom gedwongen honderden mensen te ontslaan.

Volgens de regering is dit nodig omdat de overheid moet inkrimpen en alle ministeries moeten bezuinigen op ondersteunend personeel. TNO wijst er echter op dat het voornamelijk onderzoekers de deur moet wijzen, en die vormen geen ondersteunend personeel. De rechtbank ging eerder niet mee in deze redenering, maar de Raad van State doet dat nu wel.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.