Quest kijkt twee keer in infrarood voor medische en agrarische toepassingen

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Quest Innovations ontwikkelde een intelligent cameraplatform dat diepte ziet en informatie realtime terugkoppelt. Het geavanceerde sensorsysteem is niet alleen gevoelig voor zichtbare kleuren, het neemt ook beweging en voorwerpen waar in verschillende gebieden van het infrarode spectrum.

Gevoeligheid voor twee spectraalbanden in het infrarode gebied maakt het bijvoorbeeld mogelijk om rotte plekken te onderscheiden op groente en fruit en om vruchten makkelijker zichtbaar te maken indien de kleur hetzelfde is als andere omgevingsobjecten. Bij komkommers is dit principe al toegepast in selectie- en pluktechnieken. Groene komkommers worden dankzij infrarood licht zichtbaar in groene struiken. Quest Innovations werkt momenteel met bedrijven uit het kassengebied Agripoort A7 in Wieringermeer om zijn vision- en beeldbewerkingstechnologie in te zetten voor het plukken van paprika‘s.

Volgens Richard Meester, directeur van Quest Innovations, gaat het om vooronderzoek: ’We willen kijken wat we met multispectrale vision-technologie kunnen doen. Het is moeilijk om groene paprika‘s tussen groene bladen te onderscheiden. In het zichtbare gebied is er contrastverschil, maar je moet nog steeds groen en groen onderscheiden. In het infrarode gebied zie je de paprika veel duidelijker, al staat gerobotiseerde paprikapluk nog wel in de kinderschoenen.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.