Qmicro verwacht groeiversnelling in gasanalyse onder Zwitserse vlag

Door hun krachten te bundelen willen de Zwitserse sensorfabrikant Sensirion en het Enschedese Qmicro de technologische en commerciële ontwikkeling van de Twentse analysetechnologie voor gassamenstelling versnellen.

Paul van Gerven
16 februari 2021

De beursgenoteerde Zwitserse fabrikant Sensirion van flow- en omgevingssensoren heeft Qmicro overgenomen, een in Enschede gevestigde mkb’er gespecialiseerd in mems-gebaseerde microtechnologie voor gasanalyses. In tegenstelling tot de meeste bestaande producten van Sensirion, zijn de geminiaturiseerde gaschromatografen van Qmicro in staat gasmengsels te analyseren, en dat is precies wat de Zwitsers interesseerden. ‘De mogelijkheid om selectief en nauwkeurig de bestanddelen van gasmengsels te bepalen is moeilijk te realiseren met alleen sensortechnologie. Sensirion zag daarom een ​​geweldige kans om hun productportfolio uit te breiden’, legt Qmicro-directeur Mark Kok uit.

De gaschromatograaf-op-chip van Qmicro analyseert in dertig seconden een gas. Foto: Qmicro

Vanuit het perspectief van Qmicro was de deal logisch omdat het de groei zal versnellen, zegt Kok. ‘Technologisch gezien verwachten we dat het combineren van onze kennis op het gebied van gaschromatografie met Sensirions expertise in mems, industrialisatie en sensorontwikkeling verdere miniaturisatie mogelijk maakt. Dit vergemakkelijkt de integratie in de systemen van klanten en vergroot ons bereik. Bovendien krijgen we toegang tot het uitgebreide wereldwijde marketing- en verkoopnetwerk van Sensirion.’

Qmicro, opgericht in 2013, blijft met zijn zestien medewerkers in Enschede en wordt de gaschromatografiedivisie van Sensirion.

Realtime

Gaschromatografie is een beproefde techniek om de componenten van gassen en vluchtige verbindingen te scheiden en te analyseren. Met behulp van een inert dragergas wordt een monster door een met een coating beklede scheidingsbuis geleid, een zogenaamde kolom. Terwijl het monster langs die kolom beweegt, is de interactie met de coating verschillend voor elk bestanddeel – sommige verbindingen ‘plakken’ er meer aan dan andere. De componenten bewegen dus met verschillende snelheden door de kolom, wat resulteert in hun scheiding. Detectie aan de uitlaat wordt gewoonlijk uitgevoerd door het meten van verschillen in thermische geleidbaarheid ten opzichte van het draaggas. Een goed gekalibreerde gaschromatograaf kan worden gebruikt om verbindingen te identificeren tegen de tijd die ze nodig hebben om door de kolom te gaan.

Een gaschromatograaf is typisch een desktopinstrument en heeft, afhankelijk van de aard van het monster, tot dertig minuten nodig om een ​​meting te voltooien. Met behulp van mems-technologie slaagde Qmicro erin om de kern van een gaschromatograaf op een chip te plaatsen, waardoor het instrument werd verkleind tot de grootte van een lunchdoos, terwijl analyses in slechts dertig seconden kunnen worden uitgevoerd. Dit maakt een bijna continue monitoring van gasmengsels mogelijk, zonder de kwaliteit van de analyses in gevaar te brengen.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.

Deze functie is erg handig in bijvoorbeeld aardgasdistributienetten. ‘Het is belangrijk om de samenstelling en calorische waarde van aardgas te bewaken en, indien nodig, aan te passen. Traditioneel gebeurt dit door monsters te nemen en deze in het lab te analyseren, wat wel een dag kan duren. Ondertussen is de samenstelling van het gasmengsel mogelijk al veranderd. Met ons product kunnen noodzakelijke aanpassingen bijna in realtime worden doorgevoerd’, legt Kok uit.

‘Vooral in Duitsland wordt het mengen van aardgas met duurzaam geproduceerde waterstof overwogen als een manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit vergroot de behoefte aan online monitoring. Dit is ook het geval bij de productie van biogas: de samenstelling van het gas moet voldoen aan normen voordat het in het distributienetwerk wordt geïntroduceerd.’ Andere toepassingsgebieden van de geminiaturiseerde gasanalysatoren van Qmicro zijn onder meer industriële procescontrole en bewaking van luchtverontreiniging.

Strategisch

Qmicro ‘groeide op’ in het incubatorprogramma van Demcon. De eveneens Enschedese systeemontwerper verwierf een minderheidsbelang, bood toegang tot zijn faciliteiten en ondersteunde het management en de ontwikkeling. In ruil daarvoor raakten de medewerkers van Qmicro betrokken bij geselecteerde projecten van zijn grote broer. Demcon-topman Dennis Schipper is blij te hebben bijgedragen aan de rijping van Qmicro. ‘Ons Incubate-programma wordt deels gedreven door een beetje idealisme, maar er is ook synergie. We kunnen leren van startups en scale-ups en via hen nieuwe markten verkennen.’ Demcon is van plan de opbrengst van de verkoop van zijn aandeel te investeren in nieuwe, veelbelovende startups.