Qinetiq ontwikkelt zacht koppelingsmechanisme voor ISS

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Qinetiq Space uit Kruibeke heeft een miljoenencontract afgesloten met het Europese ruimtevaartagentschap Esa voor de ontwikkeling van het International Berthing Docking Mechanism (IBDM), een soft dockingsysteem voor de koppeling van ruimtevaarttuigen aan het International Space Station (ISS). In de contractfase die loopt tot 2015 ontwikkelt en bouwt Qinetiq een technisch grondmodel dat het uitvoerig zal testen. Het contract zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een ontwikkelfase die zal duren tot 2017.

In tegenstelling tot huidige koppelingssystemen dempt het IBDM alle relatieve bewegingen en minimaliseert het de impact tussen twee ruimtetuigen tijdens het koppelen. Het mechanisme zorgt voor een luchtdichte koppeling tussen beide.

‘Tot nu toe werkte men vooral met harde koppelingsmechanismen, die speciaal ontworpen zijn voor grote ruimtevaarttuigen zoals de spaceshuttle’, weet Qinetiq-directeur Erik Masure. ‘Dat heeft als gevolg dat de koppeling van een nieuwe generatie lichtere ruimtetuigen met het ISS tegen een voldoende hoge snelheid moet plaatsvinden om een betrouwbare verbinding te maken. Dat veroorzaakt grote krachten. Dankzij het IBDM verminderen die veroorzaakte krachten bij een koppeling aanzienlijk en is de betrouwbaarheid van het proces gestegen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen