Q-Sys bouwt prototype gantry voor zonnecelproductie

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het Helmondse Q-Sys heeft voor een niet nader genoemde klant een prototype ’portaalkraan‘ ontwikkeld. De gantry kan een lasersysteem dat nodig is bij het lossnijden van dunnefilm zonnecellen snel en nauwkeurig over een oppervlak van 800 bij 1000 millimeter bewegen. Het bedrijf verwacht dat het ook voor de definitieve productietool zal worden ingeschakeld.

De zonnecellen glijden als een lopende band tussen twee parallelle rails door. Over die rails en aangedreven door lineaire motoren glijdt een brugconstructie. Dat gaat met snelheden tot 2 m/s en een maximale versnelling van 1 g. Langs de brug glijdt een tweede slede die de laser loodrecht op de zonnecelrichting verplaatst. De maximale snelheid bedraagt in deze richting 3 m/s en de versnelling 2g. Q-Sys is erin geslaagd om het systeem zo te construeren dat het een nauwkeurigheid van 20 µm heeft en een herhaalnauwkeurigheid van 2 µm.

’Interessant is dat we hebben gekozen voor een verlijmde constructie‘, zegt Q-Sys-directeur Henry Over. ’Op die manier is het systeem zo licht mogelijk en halen we toch een hoge stijfheid. Mede hierdoor bleven we binnen de specificaties, ook qua levertijd en kosten.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.