PV-machinemarkt zakt dieper in moeras

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De markt voor zonnecelmachines mag zich opnieuw opmaken voor een krimpjaar. Vorig jaar werd 3,6 miljard dollar uitgegeven aan PV-productieapparatuur, of 72 procent minder dan in 2011, en dit jaar zakt dat verder naar 2,2 miljard dollar. Het investeringsniveau van de solarindustrie bereikt daarmee het niveau van 2006, signaleert marktonderzoeker NPD Solarbuzz. Het piekjaar viel in 2011, toen de markt 12,9 miljard dollar groot was.

’Leveranciers van PV-machines zijn slachtoffer van hun eigen succes‘, zegt Finlay Colville van Solarbuzz. ’Excessieve investeringen in 2010 en 2011 katalyseerden de situatie van overcapaciteit en overaanbod [in de zonnecelmarkt] zoals die nog altijd bestaat. De prijserosie dreef bovendien veel klanten tot bankroet. De dagen van orderboeken ter waarde van miljarden keren naar alle waarschijnlijkheid de komende drie jaar niet terug.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.