Punch Group wil Franse versnellingsbakkenfabriek kopen

Punch Group, de groep automotive-leveranciers van Belgisch ondernemer Guido Dumarey, wil de vestiging van ZF in het Franse Bouthéon overnemen. De fabriek maakt versnellingsbakken voor vrachtwagens en bussen, en Dumarey ziet kansen om er nieuwe producten te bouwen, zoals aandrijvingen op basis van waterstof.

Tom Cassauwers
23 mei

Punch is geen nieuwkomer in Frankrijk. Ze konden een tiental jaar geleden een transmissiefabriek overnemen van General Motors in Straatsburg. Dumarey mag daarnaast regelmatig langskomen op de investeerderstoppen die Frans president Macron organiseert.

De Punch-vestiging in Straatsburg.

De deal is echter nog niet definitief bezegeld. Zo kwam het tot een staking onder de 340 werknemers toen het nieuws voor het eerst uitkwam. Die staking was echter vooral gericht tegen de Duitse eigenaar van de fabriek, ZF, meer dan tegen Punch. Vijf jaar geleden verloor Dumarey ook al de kans om een Ford-fabriek in Bordeaux over te nemen.

Dumarey staat bekend als een flamboyante en soms controversiële ondernemer, die bedrijven in moeilijkheden opkoopt om ze dan terug rendabel te maken. Binnen de overkoepelende Punch Group, die sinds de verkoop van Punch Powertrain in 2010 niet meer actief is in België, werken zijn bedrijven vooral rond dieselvoertuigen en transmissies. Daarbij komt er aandacht voor nieuwe, duurzame technologieën. Zo kreeg de Punch Group begin dit jaar nog een lening van €40 miljoen van de Europese Investeringsbank (EIB) om voertuigen op basis van waterstof te ontwikkelen.