Punch doet bod op GM-fab in Straatsburg

Alexander Pil
3 september 2010

Volgens het Franse persbureau AFP heeft Punch International een bod uitgebracht op de GM-fabriek in Straatsburg. Het Ieperse concern gaat de concurrentie aan met General Motors Company. Dat nieuwe GM-vehikel wil de site overnemen van Motors Liquidation Company, het oude, uitgeklede GM. De Straatbrugse vestiging ontwikkelt en produceert automatische versnellingsbakken voor onder meer BMW en Opel.

GMC en MLC brachten een paar weken geleden naar buiten dat ze overeenstemming hadden bereikt over de overname van de Straatbrugse vestiging. Een rechter in New York moest de deal echter nog goedkeuren. Die uitspraak is volgende week.

Punch zag zijn kans schoon. ’De Punch-groep heeft in de laatste uren een nieuw en gewijzigd bod ingediend bij de faillissementsrechtbank van New York‘, schrijft de GM-directie in een intern document waarop AFP de hand heeft weten te leggen. In mei had Punch een eerder bod ingetrokken, maar nu is het bereid om 3 miljoen dollar op tafel te leggen. Bovendien beloven de Ieperlingen het behoud van duizend van de elfhonderd banen in Straatsburg.

Veel kans lijkt Punch niet te maken. De GM-directie in Straatsburg en de vakbonden steken hun voorkeur voor het GMC-bod niet onder stoelen of banken. ’MLC en GM Straatsburg blijven denken dat het bod van General Motor Company, waarbij GM Straatsburg deel uitmaakt van een sterke autogroep, op industrieniveau het meest coherent is en dat het bod de toekomst voor de Straatsburgse site en zijn medewerkers het beste waarborgt‘, aldus het interne document.

De interesse van Punch in de Franse versnellingsbakbouwer is opvallend. Het Ieperse bedrijf verkocht in april het onderdeel Powertrain aan investeringsmaatschappij LRM. Die tak ontwikkelde en produceerde continu variabele transmissies (CVT‘s) voor personenwagens. De afgelopen maanden slankte Punch verder af naar een specialist in de grafische industrie. Nu flirt het opnieuw met de automotivebranche.

TDK Lamba