Prutsend partnerland

Joost Backus is redacteur bij Mechatronica&Machinebouw.

19 februari 2014

Nederland is partnerland voor de Hannover Messe. Dat schept verwachtingen, hoge verwachtingen. Zeker bij onze oosterburen, bij wie het Messe-gebeuren en zeker de Hannover Messe in de genen zit. Het is een jaarlijks ritueel. De Duitse tv bericht dagelijks over de beurs, vanuit een eigen studio. Kranten hebben speciale bijlages, politici en ambassadeurs geven acte de présence en iedereen van ook maar enige betekenis wordt rondgekart in Vip-Audi’s over het enorme terrein.

Nederland exporteert flink naar Duitsland, het is onze grootste handelspartner. Daarom mag je verwachten dat ons land echt alle zeilen bijzet om iets goeds neer te zetten in Hannover. Liefst met Duitse gründlichkeit.

De berichten die ons bereiken over de invulling van de Nederlandse presentie baren echter zorgen. Op het moment dat ik deze column schrijf, is er nauwelijks iets bekend over de invulling van het programma dat we in Hannover gaan bieden. Onze Duitse relaties uiten zich verbaasd over onze aanpak: wat gaat Nederland in Hannover doen? Bij bijvoorbeeld de VDMA, de vereniging van machinebouw-OEM’s waarin de belangrijkste Duitse klanten voor de Nederlandse hightech te vinden zijn, hebben ze nog geen idee.

Klein voorbeeldje: op 27 januari werd nog een oproep gedaan aan de creatieve industrie om ideeën te genereren voor het Holland Paviljoen in Hannover. Is een dergelijke oproep, twee maanden van tevoren, niet een beetje laat? Natuurlijk, het werd pas na de zomer bekend dat Nederland partnerland werd op de Hannover Messe – naar het schijnt omdat Brazilië uitviel – maar excuses tellen niet op een internationaal podium. Een dergelijke slechte voorbereiding is geen goede reclame in een land waar ze gewend zijn om de zaken zeer grondig aan te pakken en goed voor te bereiden.

Zien we hier een herhaling van de Nederlandse debacles rond de Fashion Week de afgelopen jaren in Berlijn? Ook in mode heeft Nederland wat in de melk te brokkelen. In deze tak van sport gelden we zelfs een beetje als gidsland. U weet het waarschijnlijk niet, maar in Berlijn strijkt twee keer per jaar het wereldwijde modecircus neer. Nederland kwam een paar jaar geleden op het goede idee om ook daar een plek te veroveren. Er moest wat worden geregeld om Nederland in het zonnetje te zetten maar door al het praten en vragen – wie gaat dat betalen, wie gaat het uitvoeren, hoe gaan we het doen? – maakte Nederland er verschillende keren een potje van. Nederland stuurde de uitnodigingen voor de Berlijnse mode-events vlak voor de modeweek uit en dat bleek gewoon te laat – een dure miskleun die zelfs werd herhaald.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

In Duitsland moet je met wat anders voor de dag komen. Onze oosterburen willen tijdig en strak weten waar ze aan toe zijn. Wat is het lezingenprogramma? Wie zijn er aanwezig? Duitsers willen hun agenda plannen. Ze maken afspraken in een vroeg stadium. Wat doen Duitse beslissers met een Nederlandse topseminar of event dat er op het laatst nog even tussen komt? Dat laten ze gewoon links liggen.

Wij horen nu van grote Duitse organisaties dat ze ook nu nog niet helemaal weten wat er allemaal gaat gebeuren in Hannover. Vinden ze vreemd. Dat is niet zo mooi voor ons imago en niet goed voor onze export. Het plaatst het beeld van het creatieve en flexibele Nederland in precies het verkeerde daglicht. Dan hebben we het nog niet over het gereserveerde miljoenenbudget. Maar daarvoor is deze column helaas te kort.