Proximus en Phoenix Contact combineren Profinet met 5G

Alexander Pil
2 februari 2021

Industrieel verbindingsspecialist Phoenix Contact heeft samen met de Belgische netwerkoperator Proximus een succesvolle test van Profinet op een draadloos 5G-netwerk uitgevoerd. Deze prestatie markeert volgens de partners een belangrijke mijlpaal voor Industrie 4.0-toepassingen en ontsluit het gebruik van dit fabrieksautomatiseringsprotocol in combinatie met ultrasnelle, ultrabetrouwbare 5G mobile private networks.

De industriële 5G-router van Phoenix Contact

5G is de eerste generatie van mobiele datatransmissietechnologieën die ultrabetrouwbare low-latency communicatie (URLLC) mogelijk maakt, waardoor de betrouwbare implementatie van realtime datastromen wordt ontsloten. Samen met network slicing maakt dit een nauwkeuriger beheer van de beschikbare industriële it-resources mogelijk om bandbreedte en een betrouwbare verbinding te garanderen. De industriële markten wachten vol ongeduld tot 5G zich via use-cases zal bewijzen.

Profinet is een van de toonaangevende industriële ethernetprotocollen die in de fabrieksautomatisering worden toegepast en vormt de grootste uitdaging bij de toepassing ervan voor industriële machinecommunicatie, omdat het een extreem lage latentie en ultrahoge betrouwbaarheid vereist. Daarom was voor Profinet meestal een bekabelde ethernetverbinding nodig – tot nu.

Phoenix Contact en Proximus hebben samen een proof of concept opgezet in het Proximus-lab, waarbij een stabiele Profinet-communicatie werd uitgerold via een privé standalone 5G-netwerk dat draait op de 3,5 GHz-band. De test werd uitgevoerd met de private 5G-netwerkinfrastructuur van Proximus en een door Phoenix Contact ontwikkelde industriële 5G-router.