Provincie trekt 65 miljoen uit voor Gelderse Imec-vestiging

Pieter Edelman
28 februari 2019

De provincie Gelderland maakt 65 miljoen euro subsidie vrij voor een dependance van Imec vergelijkbaar met Holst Center in Eindhoven. Onder de noemer Oneplanet gaat het Belgische instituut samenwerken met de universiteiten van Wageningen en Nijmegen en het Radboud UMC aan innovaties op het gebied van voedsel, landbouw en gezondheid waarin ic-technologie een hoofdrol speelt. Ook het bedrijfsleven kan aanhaken. Oneplanet krijgt zijn hoofdvestiging Wageningen en een dependance in Nijmegen.

De subsidie is niet geheel onomstreden en de provincie heeft enkele maanden gewikt over het bedrag. Imec zei echter niet voor minder te willen instappen. Na enkele aanpassingen aan het voorstel is er toch groen licht. Zo zijn er duidelijker afspraken gemaakt over de deelname van regionale ondernemers en scholen. Ook stond in de oorspronkelijke afspraken dat TNO pas later mee zou kunnen doen, maar dat is nu ook aangepast, meldt De Gelderlander.

De focus van de Wageningse tak komt te liggen op landbouw en voedsel. Imec, Wageningen University & Research en industriële partners gaan er werken aan de rol van onder meer robotica, kunstmatige intelligentie, data-analyse en connectiviteit in een meer duurzame vorm van voedselproductie. In Nijmegen komt de focus te liggen op preventieve gezondheidszorg.