Provincie Noord-Holland trekt Tocardo weer op gang

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het failliete Tocardo heeft een doorstart gemaakt. De grootste investering komt van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland, dat namens de provincie Noord-Holland investeert in duurzame ondernemingen. Daarnaast zijn er enkele particuliere investeerders. Eind vorig jaar moest de getijdenturbinemaker uit Den Oever surseance van betaling aanvragen, waarna snel het faillissement volgde.

Tocardo is een Nederlandse pionier op het gebied van getijdenstroomtechnologie. Getijdenstroom is een nog relatief nieuwe vorm van duurzame energieopwekking. De stroming in zeewater, veroorzaakt door de verandering in het getij, zet getijdenturbines aan het draaien. Deze ‘onderwaterwindmolens’ zetten de draaiende beweging om in stroom. De grote voordelen van getijdenenergie zijn de geringe impact op het milieu, de onzichtbaarheid van de turbines, de beschikbare capaciteit en vooral de voorspelbaarheid van de energieopwekking.

‘Elektriciteit uit eb en vloed is een prachtige vorm van duurzame energie’, stelt Bart Blokhuis, directeur van Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland. ‘Het team van Tocardo beschikt over de technologie, de kennis en de ervaring. Met onze investering stellen we Tocardo in staat de kans te grijpen om getijdenenergie vanuit Nederland voor de wereld beschikbaar te maken. PDENH investeert met aandelenkapitaal en verstrekt aanvullend een lening.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.