Providers kunnen zich melden voor 5g-veiling

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De landelijke veiling van 5G-frequenties begint dit voorjaar. Sinds vrijdag kunnen telecomaanbieders een aanvraag indienen voor deelname aan deze veiling. De aanmeldperiode eindigt op 6 april.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) verdeelt nog dit voorjaar de 700, 1400 en 2100 MHz frequentiebanden volgens een meerrondenveiling. Daarbij treft het kabinet maatregelen om te zorgen dat deelnemende partijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Dit om voldoende concurrentie op de telecommarkt te garanderen. Na de biedprocedure, die loopt tot 30 juni, maakt Keijzer de winnende partijen bekend. De minimum opbrengsten bedragen in totaal 0,9 miljard euro.

Begin 2022 volgt de veiling van de 3,5 GHz frequentieband. Op dit moment is die band nog gereserveerd voor een satellietgrondstation in het Friese Burum die de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten gebruiken voor onderschepping van satellietcommunicatie. Omdat de twee toepassingen te veel interfereren, moet dat interceptiestation eerst verhuizen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.