Promovendus vervangt leeskop door robotjes

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Promovendus Mink Hoexum werkte aan een mogelijke opvolger van de harde schijf. Hij ontwikkelde bij onderzoeksinstituut Mesa+ piepkleine robotjes met magnetische armpjes. Daarmee kunnen ze een oppervlak uitlezen en beschrijven.

Harddisktechnologie loopt tegen zijn grenzen aan omdat slechts een kop een hele schijf moet bestrijken. De disk moet daarom heel snel ronddraaien. Daar wringt de schoen, want veel sneller kan het eigenlijk niet. Hoexum omzeilde dat probleem door een enkele kop te vervangen door tientallen robotjes. Ze verdelen onderling het lees- en schrijfwerk. De onderzoeker doopt zijn geesteskinderen Stobots, een afkorting van storage robots.

Speerpunt van Hoexums research was de aandrijving van de robots. De promovendus koos voor een soort lineaire stappenmotor, de image charge stepping actuator. Hij werkt op basis van een ladingsverschil binnen een en hetzelfde isolerend materiaal. Door te spelen met de locatie van de ladingen en de polariteit snel om te wisselen, schuift het robotje steeds een stapje op. Ze halen een snelheid van maar liefst een meter per seconde.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.