Projectgebaseerd leren en studentencompetities

Paul Lambrechts is senior application engineer bij Mathworks.

Leestijd: 3 minuten

Hoe kom je aan een baan zonder ervaring en aan ervaring zonder een baan? Een antwoord op deze vraag is projectgebaseerd leren en studentencompetities gesponsord door het bedrijfsleven. Toen ik afstudeerde van mijn studie werktuigbouwkunde was projectgebaseerd leren niet bepaald standaard. Studeren was veelal een individuele bezigheid en je kennis werd getoetst door middel van – wederom individueel afgelegde – examens, schriftelijk of mondeling. Echter het feit dat ik tijdens mijn studie ervaring heb mogen opdoen in het bedrijfsleven, heeft me zeker geholpen om een beter inzicht te krijgen in het verschil tussen ’weten‘ en ’iets daadwerkelijk werkend maken‘.

Omdat universiteiten zich bewust werden dat praktijkervaring zeer belangrijk is en doordat het bedrijfsleven er steeds meer om vroeg, zijn ze begonnen met de ontwikkeling van projectgebaseerd leren. Hierin worden levensechte projecten nagebootst die studenten normaal pas tegenkomen in hun eerste baan en krijgen ze de mogelijkheid de theorie in praktijk te brengen. Daarnaast ontwikkelen ze hun niet-technische vaardigheden die belangrijk zijn in een toekomstige carrière zoals samenwerken, projectmanagement, marketing en budgetbeheer.

Om het projectgebaseerd leren nog echter en nog leuker te maken kun je je als student aanmelden voor een studentencompetitie, liefst met zoveel mogelijk universiteiten uit zoveel mogelijk landen. Hierdoor creëer je een ’echte‘ competitie in een internationale setting; je krijgt de kans om jouw universiteit te vertegenwoordigen, de voldoening van samen een doel bereiken en het besef dat wat je in de collegebanken hebt geleerd er echt toe doet.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.