Productie industrie krimpt met 1,3 procent

Alexander Pil
13 augustus 2014

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 1,3 procent lager dan in juni 2013. Daarvoor was de productie acht maanden hoger dan een jaar eerder. De groei liep in mei al wel iets terug. Dit heeft het CBS bekendgemaakt.

In bijna alle branches van de industrie was de productie lager dan in juni 2013. Met 3,0 procent was de krimp het grootst bij de voedings- en genotmiddelenindustrie. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie, en de basismetaal- en metaalproductenindustrie produceerden respectievelijk 1,7 en 1,3 procent minder. De productie van de elektrotechnische en machine-industrie was in juni wel hoger dan een jaar eerder (2,4 procent). Deze vier branches zijn samen goed voor bijna drie kwart van de industriële productie.

Eerder publiceerde het CBS al dat de ondernemers in de industrie de laatste maanden een iets grotere voorraad gereed product aanhielden dan een jaar eerder. Het percentage ondernemers dat de voorraden als te groot beoordeelt, overtreft al geruime tijd het percentage ondernemers dat de voorraden te klein vindt. Ook meldde het CBS onlangs dat de export in mei kromp, na een matige groei in de eerste maanden van het jaar. De omstandigheden voor de export waren in mei, juni en juli minder gunstig dan in maart en april. Dit komt vooral door een kleinere groei van de Duitse industrie.

Ondanks de daling in juni zijn de ondernemers in de industrie nog steeds positief over hun toekomstige productie. Dit blijkt uit het producentenvertrouwen over juli, dat het CBS onlangs publiceerde. Het optimisme over de verwachte productie in de komende maanden is de laatste maanden echter wel iets afgenomen.