Productie industrie krimpt 1 procent in maart

Alexander Pil
14 mei 2019

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 1,0 procent lager dan in maart 2018. Dat maakt het CBS bekend. Een maand eerder produceerde de industrie nagenoeg evenveel als een jaar eerder. In maart groeide de productie van de rubber- en kunststofindustrie het sterkst (+7,5 procent) terwijl de machinesector juist het meest daalde (-8,6 procent).

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van februari op maart 2019 daalde de productie met 0,5 procent. De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend redelijk vlak.

Positief is dat het producentenvertrouwen in de industrie in april is toegenomen. De ondernemers waren positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde juist tot het laagste niveau in ruim zes jaar. De producenten bij oosterburen zijn minder positief over de huidige bedrijvigheid en negatiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in maart met ruim 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.