Productie industrie bijna 6 procent lager in juli

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 5,8 procent lager dan in juli 2019. Dat maakt het CBS bekend. Hoewel dat nog altijd een flinke daling is, is de terugval kleiner dan in de voorgaande drie maanden. Het producentenvertrouwen industrie verbeterde in augustus voor de vierde maand op rij.

In juli lag in bijna alle bedrijfsklassen van de industrie de productie opnieuw lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De krimp was echter in vrijwel alle bedrijfsklassen kleiner dan in juni. Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie kromp de productie van de branche reparatie en installatie van machines het sterkst (-21,9 procent). De machinebranche moet een verlies van 4,9 procent incasseren. In de chemie groeide de productie voor het eerst in ruim een jaar.

In augustus waren industriële ondernemers voor de vierde maand op rij minder negatief. Ze waren vooral minder negatief over de orderportefeuille en de voorraden gereed product. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Ook in Duitsland was het vertrouwen van de industriële producenten in augustus voor de vierde maand op rij minder negatief dan in de voorgaande maand. Zowel de stemming over de huidige bedrijvigheid als de verwachting over de komende maanden verbeterde. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in juli met bijna 12 procent in vergelijking met een jaar eerder. De daling in juli is ook in Duitsland minder groot dan in de drie voorgaande maanden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen