Produceren doe je flexibel

Eddie Mennen, Gregor van Baars
Leestijd: 4 minuten

Batchgrootte 1 en maatwerk op grote schaal. Het zijn zeer uitdagende trends voor maakbedrijven en hun toeleveranciers. Ze moeten steeds kleinere series produceren zonder dat de kostprijs mag oplopen. Binnen het fieldlab ‘Flexible manufacturing’ werken meer dan twintig partijen aan verschillende oplossingen.

De Nederlandse maakindustrie is op diverse terreinen volop bezig met de ontwikkeling en implementatie van Industrie 4.0-oplossingen. In 2014 startte Nederland met het Smart Industry-platform om deze ontwikkelingen te structureren en te ondersteunen. Inmiddels is er een Smart Industry Agenda met onder meer een roadmap voor de verdere implementatie. Binnen die agenda spelen fieldlabs een belangrijke rol. Verspreid door het land werken deze clusters samen aan concrete thema’s. Er zijn al ruim dertig fieldlabs operationeel, waarvan er acht zijn gesitueerd rondom de Brainport Industries Campus in Eindhoven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.