Prodrive en Bus’ beste toeleveranciers, ASML beste uitbesteder

Alexander Pil
25 november 2014

Prodrive uit Son en Bus’ Handelsmij uit Zwolle zijn uitgeroepen tot de beste industriële toeleveranciers 2014 van Nederland. Dat gebeurde tijdens een drukbezochte bijeenkomst op landgoed Mereveld in Utrecht. ASML won de Disa-award voor de uitbesteder.

De Dutch Industrial Supplier Awards, een initiatief van Link Magazine in samenwerking met ING Bank, softwareontwikkelaar Isah en het Nederlands Octrooibureau NLO werden voor de dertiende keer uitgereikt. Ook dit jaar was de belangstelling voor de uitverkiezing groot. Uitbesteders nomineerden 269 toeleveranciers in twee categorieën. Na een eerste schifting behaalden 44 ondernemingen de tweede ronde waarna er, na een assessment door klanten en financieel specialisten van ING, in elk van de twee categorieën vijf finalisten overbleven. Na juryberaadslagingen ging het Eindhovense Prodrive in de categorie Best Knowledge met de eer strijken. Hier gaat het om Nederlandse toeleveranciers met een eigen R&D en engineering die daarmee waarde toevoegen aan het eindproduct van de klant. In categorie Best Logistics met leverbetrouwbaarheid en doorlooptijd als belangrijke criteria won Bus’ Handelsmij uit Zwolle.

Voor de in 2011 ingestelde Best Customer Award schoot het aantal nominaties dit jaar omhoog. Toeleveranciers droegen 120 klanten voor. In deze categorie beoordelen toeleveranciers hun klanten op acht verschillende punten waaronder openheid over de kostprijsopbouw en forecast, communicatie en de ruimte die er is voor het inzetten van het eigen specialisme. ASML uit Veldhoven haalde als enige de maximale score. Frank Biemans, verantwoordelijk voor de strategische inkoop bij ASML, kon de prijs waarderen. ‘Onze toeleveranciers zijn heel belangrijk voor ons. In de concurrentiestrijd is de kwaliteit van keten bepalend. Dat betekent dat we heel erg veel eisen van onze toeleveranciers. We zijn geen gemakkelijke opdrachtgever. Als je dan toch door je toeleveranciers genomineerd wordt als beste uitbesteder, dan is dat een heel mooi compliment.’