Prodrive boekt ‘slechts’ 10 procent groei in 2021

Alexander Pil
31 mei 2022

Prodrive Technologies realiseerde in 2021 een groei van de netto-omzet van bijna 10 procent, tot 305 miljoen euro. Uitdagingen in de toeleverketen en Covid-gerelateerde lockdowns en ziektegolven beperkten de beoogde productiegroei. De nettowinst van Prodrive kwam vorig jaar uit op 10 miljoen euro, wat neerkomt op 3,3 procent van de netto-omzet. Het personeelsbestand van Prodrive groeide van gemiddeld 1456 in 2020 naar gemiddeld 1838 fte’s in 2021.

Foto: Prodrive

Op 24 december 2021 werd de ondertekening van een minderheidsinvestering van HAL Investments B.V. aangekondigd. De transactie werd op 17 februari 2022 afgerond, waarna HAL Investments B.V. samen met de oprichters van Prodrive, Pieter Janssen, Hans Verhagen en personeel, 31,45% van de aandelen van Prodrive Technologies Group B.V. in handen heeft.

Prodrive-directeur Pieter Janssen: ‘Ondanks de zeer uitdagende omstandigheden voor ons bedrijf en onze medewerkers, zijn we trots dat we een tweede jaar van winstgevende groei hebben geboekt in het Covid-19-tijdperk, zonder dat we Covid-19-subsidies hebben hoeven aanvragen. We kijken ernaar uit om ons ambitieuze groeipad te realiseren met HAL aan boord.’

Financieel directeur Karel van Gerven vult aan: ‘Ons orderboek is de afgelopen twaalf maanden met meer dan 50 procent gestegen, maar we zullen dit kalenderjaar niet aan al deze vraag kunnen voldoen, aangezien de groei afhankelijk zal zijn van de ontwikkeling van de toeleverketen. Onze teams werken dagelijks hard aan het vinden van oplossingen rond complexe macro-economische ontwikkelingen samen met onze klanten en leveranciers. Zowel de materiaalbeschikbaarheid als de snelle ontwikkeling van de kosten blijven een uitdaging.’

Het orderboek is gevuld met een aanzienlijke hoeveelheid nieuw geïntroduceerde producten naast een groeiende vraag naar bestaande producten. Prodrive’s r&d-inspanningen en nieuwe productintroducties zijn afgestemd op technologische trends met betrekking tot de energietransitie, de digitalisering van de samenleving en de vooruitgang van geavanceerde en betaalbare gezondheidszorg. Deze initiatieven maken deel uit van een meerjarig investeringsplan in r&d, gebouwen en apparatuur in Europa, Azië en Noord-Amerika.