Procesindustrie optimistisch, automatisering steeds belangrijker

Alexander Pil
26 mei 2015

De procesindustrie en de afnemers van deze branche zijn positief gestemd over de omzetontwikkeling in dit jaar. Het toegenomen vertrouwen is onder meer te zien in de groeiende drang naar vernieuwing. Meer dan de helft van de bedrijven heeft het afgelopen jaar innovatieve oplossingen in de markt gezet. Dat blijkt uit het jaarlijks brancheonderzoek dat de Machevo & Bulk Vereniging in het afgelopen kwartaal heeft laten uitvoeren door de Jaarbeurs in Utrecht.

Voor de leden van de vereniging geldt dat in 2014 een omzetgroei van 3,7 procent werd gerealiseerd ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor 2015 wordt een gemiddelde omzetgroei van 4,7 procent verwacht. Buitenlandse afzetmarkten zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor deze groei. De globalisering van de handel is duidelijk merkbaar. Ook omgekeerd, de Machevo & Bulk-leden voelen de internationale concurrentiedruk toenemen.

De uitdagingen op de arbeidsmarkt hebben volgens de ondervraagde ondernemingen dit jaar de grootste impact op hun bedrijfsvoering. Andere zaken die volgens hen de komende tijd een grote invloed hebben, zijn automatisering, internationalisering en wet- en regelgeving in binnen- en buitenland. Bijna 80 procent van de bedrijven in de procesindustrie richt zich in toenemende mate op buitenlandse afzetmarkten. Afnemers van de procesindustrie verwachten dat prijsveranderingen van grondstoffen en Nederlandse en Europese regelgeving het grootste effect op de bedrijfsvoering hebben.