Primeur voor inktvismechanisme TU Delft in ok
De ‘mechanische inktvis’, een stuurbaar laparoscopisch instrument dat wordt gebruikt bij minimaal-invasieve chirurgie in de buikholte, is voor het eerst gebruikt in de operatiekamer. Chirurgen van het Haags Medisch Centrum zijn positief over de voordelen die de innovatieve technologie in de zogenaamde Laproflex hen gaf tijdens een gynaecologische operatie.

De technologie van het instrument is bedacht door Paul Breedveld, hoogleraar Medical Instruments & Bio-Inspired Technology van de TU Delft. Jules Scheltes, zelf gepromoveerd aan Delftse universiteit op het gebied van medische productontwikkeling en medeoprichter van de firma Deam, werkte de afgelopen twee jaar om het product op de markt te krijgen. Aan het begin van de zomer ontving hij de ce-certificering op de Laproflex. Nu produceert en verkoopt Deam het instrument op de Europese markt.
‘Chirurgen geven onder meer aan dat ze met het instrument beter zicht hebben op het orgaan waar ze op opereren, deze ook vanuit een optimale aanvliegroute kunnen benaderen en geen last meer hebben van kruisende instrumenten in hun operatieveld’, vertelt Scheltes.
Tentakel
Bijzonder aan het instrument is dat het uiteinde wendbaar is. Dit komt door een vernuftig, op de anatomie van een inktvistentakel, gebaseerd stuursysteem. Dat zogenoemde kabelkransmechanisme zorgt ervoor dat de schaar of tang in elke richting kan worden gestuurd. Breedveld heeft deze inmiddels wereldwijd gepatenteerde technologie samen met de onderzoekers van zijn Bio-Inspired Technology Group (Bite) uitontwikkeld tot een groot aantal prototype stuurbare chirurgische instrumenten.
Deam is een spinoff van Bite die stuurbare precisie-instrumenten voor minimaal invasieve ingrepen ontwikkelt. Het werkt samen met meerdere tu’s en universitaire medische centra. De Laproflex is het eerste commercieel beschikbare instrument met het kabelkransmechanisme en wordt gezien als een bijzonder goedkoop, disposable alternatief voor de peperdure Da Vinci-operatierobot.