Predictive maintenance maakt beloften aantoonbaar waar

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Predictive maintenance, het inzetten van data-analyse om te voorspellen wanneer bijvoorbeeld een machine aan vervanging toe is, wordt al enige jaren gezien als de grote belofte van Industrie 4.0 in de wereld van onderhoud en assetmanagement. Uitgebreid onderzoek naar concrete resultaten was er echter nog niet. Dat maakte bedrijven soms huiverig om de investering te wagen en de techniek te proberen. Nu zijn die concrete resultaten er wel, en ze zijn veelbelovend.

Uit het deze week verschenen PWC-rapport ‘Predictive maintenance 4.0 – Beyond the hype: PdM 4.0 delivers results’ blijkt dat 95 procent van de bedrijven die voorspellend onderhoud inzetten, al positieve resultaten boekt. Gemiddeld hebben ze maar liefst 9 procent meer uptime gerealiseerd. ‘Dat is een fantastisch resultaat, want de kosten van downtime zijn enorm hoog. Zo is met de relatief beperkte investering die nodig is om Predictive maintenance 4.0 te implementeren en uit te voeren, een vele malen groter rendement te behalen. Een kleine stijging van de uptime is al goud waard’, aldus Mark Haarman, partner bij Mainnovation.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.