Precisietechnoloog TUE wint Tata Steel Prijs

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Vrijdag ontvangt Johan van Hoof bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem de Tata Steel Prijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde van vijfduizend euro voor zijn afstudeerwerk aan de TU Eindhoven. Van Hoof wint deze Jong Talent Afstudeerprijs voor het verbeteren van flexibele constructies. Zijn onderzoek draagt bij aan de verbetering van snelle en nauwkeurige positioneringmachines, bijvoorbeeld in de halfgeleiderindustrie. De jury roemt de multidisciplinaire breedte van zijn onderzoek, het innovatieve karakter en de gerealiseerde meerwaarde.

Zowel in de precisietechnologie als in de ruimtevaart proberen ingenieurs zo licht mogelijke constructies te ontwerpen om bijvoorbeeld sneller en nauwkeuriger te kunnen bewegen. Het grote nadeel van veelgebruikte dunne en lichte constructies is dat ze door hun flexibiliteit gevoelig zijn voor trillingen, waardoor de precisie van het systeem afneemt. Van Hoof onderzocht hoe hij deze ongewenste trillingen kon verminderen. Hij voorzag dunne constructies van kleine piëzo-elektrische plaatjes. Met het juiste elektrische signaal kunnen deze elementen de ongewenste trillingen tegenwerken en zo de dunne constructies stabiel en toepasbaar houden.

Van Hoof onderzocht hoe hij met regeltechniek een stuursignaal kon bepalen dat de trillingen zo veel mogelijk kon beperken. Hij ontwierp een wiskundig regelsysteem en testte dit in simulatiemodellen en experimenten. Zo ontwikkelde hij een regelsysteem waarmee trillingen tot wel 1 procent kunnen worden gereduceerd. Hij verwacht dat deze methode tussen nu en vijf jaar zal worden toegepast bij bedrijven zoals ASML.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.