Precies, dat is de toekomst

Dennis van Beers is algemeen directeur van Festo Nederland.

11 november 2015

Op het moment van schrijven kijk ik uit naar alle zaken die zich rondom en op de Precisiebeurs gaan afspelen. Deze positieve spanning hangt samen met de verwachtingen die precisietechnologie bij mij oproepen. Voor sommigen is die sector synoniem met de halfgeleiderindustrie, maar precisietechnologie is zóveel meer.

Nee, als ik aan precisietechnologie denk, dan zie ik een interessante, aantrekkelijke markt die gewoon keiharde potentie heeft voor de toekomst. En dan heb ik het niet alleen over de productie van precisiecomponenten die in tal van industrieën worden toegepast. Het gaat ook over de productiemiddelen die hiervoor nodig zijn. En in dat kader ook over de toeleveranciers van onderdelen voor deze machines en hún toeleveranciers van materialen, halffabricaten en dergelijke.

Nergens als in de precisietechnologie is het zo belangrijk dat alle stappen in de keten een kwalitatief hoogwaardig product opleveren. Ergens één fout en je kunt de gewenste nauwkeurigheid aan het einde van de rit wel vergeten. Daarbij focus ik graag op de (light) assemblageprocessen en de bijbehorende verpakkingshandelingen die ook met de hoogste nauwkeurigheid moeten worden uitgevoerd. Onder meer vision, snelle en nauwkeurige besturingen, en stabiele gantry-opstellingen kunnen hier een beslissende rol spelen.

Een uitdaging dus voor machinebouwers om met innovatieve oplossingen te komen die individuele en veelal extreem lichte producten aankunnen maar daarbij toch universeel zijn in te zetten. Dat gebeurt gelukkig ook al op grote schaal. Ik zie het niet alleen in de hoogwaardige assemblageprocessen in de elektronica-industrie, maar tevens in de medische en laboratoriumwereld, bijvoorbeeld bij het geautomatiseerd nemen van monsters en het uitvoeren van analyses. Onontbeerlijk om snel een beslissing te kunnen nemen zodat een optimale behandeling voor een specifiek ziektebeeld kan worden bepaald.

Goede oplossingen voor light assembly, goede oplossingen voor innovatieve verpakkingssystemen. Precies dáár ligt een stukje van de toekomst.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!