Pratt & Whitney bestelt meer JSF-onderdelen bij KMWE

Alexander Pil
30 september 2020

KMWE Aero Engine uit Eindhoven gaat negen extra onderdelen produceren voor de F135-motor van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat staat in de voortgangsrapportage over het project die staatssecretarissen Barbara Visser en Mona Keijzer naar de Kamer hebben gestuurd. Het gaat om een eenmalige order van de Amerikaans producent van vliegtuigmotoren Pratt & Whitney. Ook GKN Fokker kreeg een extra opdracht voor de productie van de composietskin, van Northrop Grumman. Samen vertegenwoordigen de contracten een waarde van bijna 19 miljoen euro.

Foto: Pratt & Whitney

KMWE en GKN Fokker krijgen de extra opdracht omdat de Verenigde Staten partnerland Turkije uit het F-35-project heeft gezet. De Amerikanen besloten hiertoe nadat Turkije het Russische luchtafweersysteem S400 aanschafte. Het Turkse productiedeel moest om deze reden worden verplaatst.

KMWE leverde onlangs het eerste onderdeel voor de nozzle van de F135 geleverd aan Pratt & Whitney. De komende vijf jaar moet het Eindhovense bedrijf minimaal vijfduizend van deze onderdelen opleveren.