Praktijkproeven Haagse robotrollator volgend jaar van start

30 november 2015

Binnen het kader van het FP7-project Silver gaat Robot Care Systems uit Den Haag volgend jaar grootschalige proeven doen met zijn Lea-zorgrobot (Lean Elderly Assistant), die de vorm van een rollator heeft. Dat moet de laatste stap zijn op weg naar commerciële beschikbaarheid, wat gepland staat voor 2017. Robot Care Systems won eerder deze maand de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Het Silver-project is gericht op zorgrobots, maar ook op het gebruik van pre-commercial procurement om deze te ontwikkelen; deelnemende bedrijven worden betaald voor hun r&d-werk, maar na elke fase wordt geëvalueerd of ze door kunnen gaan met de ontwikkeling aan de hand van een eisenpakket voor een uiteindelijk commercieel product. Robot Care Systems is het enige bedrijf dat door alle ontwikkelingsfasen heen is gekomen en aan de eisen voldoet voor de uitrolfase. De prijs van de robot speelt daarin ook een rol.

De praktijkproeven staan gepland voor de lente en zomer in de deelnemende landen aan het Silver-project: Denemarken, Finland, Groot-Brittannië, Nederland en Zweden. Het is de bedoeling de rollator zowel te testen in thuis- als zorgomgevingen.