Populariteit innovatiebox sterk toegenomen

15 januari 2015

De populariteit van de innovatiebox is sinds de invoering in 2010 rap toegenomen. In het aanvangsjaar ging er 345 miljoen euro naar toe, in 2012 was dat al 852 miljoen euro. Dat blijkt uit documentatie van het ministerie van Financiën, die is opgevraagd door de Volkskrant. De staat ging er destijds vanuit dat de regeling 625 miljoen euro per jaar zou gaan kosten.

De innovatiebox, waarbij winst uit innovatieactiviteiten tegen vijf procent in plaats van vijfentwintig procent wordt belast, ligt op meerdere fronten onder vuur. Andere landen vinden hem te ruimhartig en claimen dat multinationals hem kunnen misbruiken om hun belastingafdracht te minimaliseren. In de media wordt ASML als voorbeeld aangehaald, dat in 2012 4,3 miljoen winstbelasting betaalde over een winst van 1,2 miljard euro.

Ook in Den Haag klinkt kritiek dat vooral grote bedrijven profiteren. Uit de documenten van staatssecretaris blijkt dat zestig procent van de belastingkorting bij het grootbedrijf terechtkomt, een categorie die goed is voor slechts iets meer dan tien procent van het aantal aangiften. MKB Nederland noemt de innovatiebox echter een ‘succesvol instrument’ voor ‘alle bedrijven’.