Politie start met pilot automatische drone

Alexander Pil
12 april 2022

De politie start een pilot met een automatische drone. Dit zelfvliegende luchtvaartuig kan worden ingezet om sneller een actueel beeld te krijgen van incidenten. Het Operationeel Centrum (meldkamer) kan hiermee beter en gerichter capaciteit aansturen bij een incident.

De politie is deze maand gestart met een test om drones in te zetten om beter en sneller inzicht te krijgen in incidenten. Foto: Avy

Bij bepaalde incidenten stuurt de meldkamer de automatische drone naar de locatie waar een incident heeft plaatsgevonden. De beelden die de drone maakt worden rechtstreeks doorgezet naar het Operationeel Centrum. Daar krijgt een politiemedewerker dus snel beeld van de situatie. Dat heeft drie voordelen.

Ten eerste kan het Operationeel Centrum eerder een inschatting maken hoe hulpverlening aan de slachtoffers zo effectief mogelijk kan worden ingezet. Dit komt ten goede aan de veiligheid van burgers. Ten tweede wordt onderzocht of de pakkans is groter is. Hoe eerder een politiemedewerker zicht heeft op een situatie van bijvoorbeeld een overval, hoe groter de kans op het aanhouden van de verdachten. Ten derde helpt het bij de veiligheid van de eigen medewerkers. De automatische drone geeft de meldkamer een actueel beeld van een incidentlocatie. Daardoor kan gericht het juiste aantal politie-eenheden naar het incident worden gestuurd. Ook heeft het Operationeel Centrum goed overzicht over de situatie en omgeving van het incident. Dit maakt dat politiemensen veiliger hun werk kunnen doen op straat.