Polet koopt derde Yaskawa-robot

Alexander Pil
27 november 2020

Bij Polet-De Pypere in het West-Vlaamse Ardooie kleurt de productieruimte steeds meer blauw. Naast een Yaskawa-robotlascel waar veel verschillende producten doorheen gaan, zijn er inmiddels ook twee andere Yaskawa-robots aan het werk om Polet–De Pypere-producten te lassen en spuiten. Deze moderniseringsslag heeft voor de nodige verbeteringen gezorgd in zowel efficiëntie als productiviteit.

Polet–De Pypere is leverancier en fabrikant van professioneel gereedschap en hobbytools voor tuin, bouw en industrie: spaden, schoppen, schoffels, hakken, onkruidstekers en nog veel meer worden gemaakt door deze volledig Belgische onderneming. Van eenvoudige smidse is het bedrijf uitgegroeid tot een industriële onderneming die met een vooruitdenkende blik continu investeert in de automatisering en optimalisatie van zijn producten. Hiervoor was al een Arcworld-cel met draaitafel en twee manipulatoren aangekocht. Recent is aan het Yaskawa-robotgamma bij Polet ook een spuitrobot toegevoegd en een tweede lasrobot, type MA1440.

De standaard Arcworld-lascel wordt gebruikt voor het lassen van kleinere stukken met voornamelijk korte lassen. Hierbij maakt de robot veel bewegingen met weinig lassen. ‘Het concept sprak mij erg aan. De operator heeft geen loopwerk meer. Het beladen en ontladen van de cel is helemaal niet arbeidsintensief’, aldus technisch directeur Stefaan Denolf. ‘Er moeten soms wel twintig stuks in een matrijs worden geplaatst voor het lassen. Zonder de Arcworld-cel betekende dit dat de operator hierbij veel moest lopen maar dit behoort nu gelukkig tot het verleden.’

Naast de lascel is er ook een Yaskawa MA1440-lasrobot die een ander gedeelte van het laswerk verzorgt. Deze is bedoeld om de spades te lassen, een zeer populair Polet-product. De lasrobot is gekocht om een oude robot te vervangen. De afwerking van de spades wordt verzorgd door de meest recente ontwikkeling: een natlaklijn met een Yaskawa-spuitrobot.