Poetsrobot UT-spinoff wast dak Utrecht CS

Alexander Pil
12 juni 2018

De gemeente Utrecht heeft een contract getekend voor de levering van de reinigingsrobot van UT-startup Kite Robotics. Het systeem is bedoeld om de overkapping van de trappen van de Stationshal van Utrecht CS naar de nieuwe trambaan te reinigen. In een vroeg stadium heeft de gemeente nagedacht over het onderhoud. Eenvoudig automatisch schoonmaken met de reinigingsrobot geeft verlichting tijdens de exploitatie van het gebouw.

Alexander Schütte van de gemeente Utrecht: ‘Duurzaamheid, efficiency en veiligheid zijn voor ons belangrijke overwegingen bij het maken van systeemkeuzes. Vooral de slechte bereikbaarheid van de overkapping en de kostenbesparing die we hiermee in de exploitatiefase realiseren, waren voor ons doorslaggevend bij het maken van de keuze voor de reinigingsrobot. Tevens is het eenvoudiger om de schoonmaakfrequentie te verhogen. Dat betekent een schonere omgeving voor de reizigers.’

De Kite-ramenwasrobot is ontwikkeld voor het schoonmaken van grote, gladde oppervlakten. Vier kabels controleren de positie van de robot op het gebouw. ‘Door op de juiste manier aan de kabels te trekken, verandert de robot van plek zodat hij over het complete gebouw kan bewegen’, legt Kite-oprichter en -directeur Stefan Spanjer uit. ‘Het idee voor de robot is ontstaan gedurende mijn studie werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Ik was er toen al van overtuigd dat robotica de toekomst zou zijn voor slimme gebouwen.’ Op het dak van een gebouw worden eenmalig eenvoudige bevestigingspunten geplaatst waaraan tijdens reiniging de robot tijdelijk wordt bevestigd.