Pneumatische robothand Festo traint zichzelf

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Festo heeft een pneumatisch aangedreven robothand ontwikkeld die samen met een eveneens pneumatische robotarm laten zien hoe mens-robotsamenwerking er in de toekomst zou kunnen uitzien. De Bionicsofthand bevat geen botstructuren; de vingers bestaan uit flexibele blaasbalgen die met een 3d textieljasje zijn afgesloten. Die stof is opgebouwd uit zowel elastische als zeer sterke draden, en maakt het mogelijk om zeer precies te bepalen waar de structuur uitzet en kracht levert. Door die constructie is de robothand licht, flexibel, adaptief en gevoelig, maar kan hij ook grote krachten leveren.

De Bionicsofthand gebruikt de reinforcement learning-methode om zich acties eigen te maken. Dat betekent dat de hand geen acties imiteert, maar slechts een einddoel krijgt zoals ‘draai dit regelmatige twaalfvlak zodat het blauwe vlak boven ligt’. Via trial and error moet de hand die toestand zien te bereiken. Aan de hand van feedback optimaliseert het systeem langzaam zijn acties totdat hij de taak heeft opgelost.

De Bionicsoftarm is een doorontwikkeling van de olifantenslurfachtige Bionicmotionrobot die Festo eerder demonstreerde. Door het modulaire design heeft het Duitse familiebedrijf de mogelijkheden sterk vergroot. De pneumatische robotarm kan worden gecombineerd met tot zeven pneumatische compartimenten en draaiende drives. Daardoor is de flexibiliteit verbeterd voor wat betreft bereik en bewegelijkheid, en kan de arm zelfs in beperkte ruimte obstakels ontwijken. Festo stelt dat de Bionicsoftarm veilig kan samenwerken met mensen en scara-systemen voor bijvoorbeeld pak-en-plaats toepassingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.